lørdag den 13. september 2008

2008.09.13 Havørredgedde på Lister

Lidt usædvanligt er det at havørreden springer på Listerlandet. Det er også rimelig usædvanligt at man fanger gedder på søm og ikke mindst at man ingen havørred fanger - efterhånden. Ikke desto mindre... ja, netop!

Sig til Ralf at han skal køre mod Lund og han drejer mod Trelleborg? Små 20 min. senere står han ved Statoil i Lund og kan ikke forklare hvorfor han kørte sydover, men det er også ligemeget, for nu skal vi samkøre mod Listerlandet og afslutte havørredsæsonen. Det har jeg ikke prøvet før, så det bliver interessant at se Listerlandet på denne årstid og finde ud af om der er havørreder i farvandet.
Favoritpladsen ligger hen i en let nordøstenvind, mens gammel sø bryder revet og de store sten længere ude. Det ser langt bedre ud end jeg regnede med, ovenpå de sidste par dages blæst. Vandet er også spritklart og selvom vinden ikke er den bedste, så lugter det langt væk af havørred. Spritklart vand er normalt heroppe, bare lige så du ved det. Ralf rigger til og eftersom jeg har fået en aha-oplevelse ved synet af de lækre forhold, er han allerede langt bagud inden han når ud i vandet, hvor jeg nærmest fløj ud. Jeg var helt bange for at glemme at tage waders på eller sætte krog på gennemløberen (!) men det hele blev husket og nu er jeg ca. 20 kast foran Ralf, hvilket må være det samme som at være en havørred foran og så hugger det voldsomt bare 20 meter ude. Jeg er i splitsekundet ikke i tvivl om at det er en god fisk der har taget sømmet. Den plasker godt i vandet, men udløbet udebliver og så ser jeg en smukt grøn- og sortmarmoreret ryg vride sig bag stenen, hvor gedden huggede. Øv og nu mister jeg sikkert mit søm, fordi jeg har monofil forfang på. Men krogen sidder helt yderst i munden og langsomt får jeg gedden ind til afkrogning. En fantastisk smuk brakvandsgedde over 5 kg. genudsættes og jeg er lidt målløs, for sømmet blev ikke taget langsomt hjem i det 14 gr. varme vand. Ralf minder mig om at jeg netop har sagt at vi stort set aldrig har taget gedder på havørredfiskeriet heroppe og så sker dette. 10 min. efter sker det igen. En gedde kommer mod mit søm, med en fart jeg sjældent før har set og vandet eksploderer, inden det jeg før var bange for, netop sker. Linen skæres over, hurtigere end du kan sige "skarpe tænder". Kommentaren fra Ralf er overflødig.


Ralf får senere også en rigtig fed gedde, men hvor er havørreden? Ganske vist er nordlig vind ikke af det bedste, men vi har før fanget fisk i den vind og vejret er heller ikke så ringe endda. Videre færd over revene resulterer ikke i flere gedder og da slet ingen havørreder. Men så reddes fiskedagen. Ralf nævner ordet mad og jo, sulten gnaver da forresten 40 cm. syd for næsen.
En bålplads ryddes og gøres klar og mens vi pakker det spiselige ud, indser vi at vi mangler noget at sidde på. Længere nede af stranden står der et par solstole, men vi er lidt lede ved at nuppe dem - det skal ikke misforståes som tyveri, vel. Men i et krat har nogen smidt 3 stole, hvoraf den ene intet fejler og med lidt behændighed får Ralf ordnet en af de andre og så... en kold pilsner, bål, stærke pølser med sennep og ketchup og en fantastisk udsigt over fiskepladsen i læ for den tiltagende vind, redder hele dagen. Sjældent har vi siddet så godt og sjældent har vi nydt en tur uden fisk, så meget. Det er så godt at jeg er ved at falde i søvn - af behag, ikke kedsomhed forståes.

"Nå, Anders"... Ralf rusker op i hanken på mig og siger vi skal videre. Nuvel, det er trods alt for fiskeriet vi er her og han får ret. Nye rev opsøges og jagten forsætter med en svær prøve på et rev, hvor dønningerne er ret store og ret lange. Stadig tror jeg på lykken, men der sker simpelthen intet. Ralf ser en fisk springe helt fri af vandet - det er ligeså sjældent at se, som at fange en gedde på et søm, fastslår jeg. Men så sker der endelig noget nyt, for pludselig råber Ralf om en følger og denne af arten salmo. Ukoncentreret efter adskillige fisketomme timer, er det først da den vender foran ham han ser den og det bliver desværre også sidste gang. Men vi får lige 10% mere skarphed for nu er der noget af det vi vil have i farvandet og så skal de bare ha´.

Men ak... Der sker ikke så meget mere. Jeg har en pænt stor gedde efter sømmet og mens solen går ned ude vestpå, bestemmer vi os for at takke af for denne gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar