søndag den 1. april 2007

2007.04.01 - 08 Listerlandet på en uge

Påske = fisketid. Jeg skal i en uge, kun tænke på hvilken farve søm eller snaps der nu skal på, sådan cirka.

Søndag 01. april

Jeg ankommer i meget stille vejr, og stiller mig ud på startpladsen for ligesom at komme ind på fiskeriet. Jeg syntes det er meget anderledes end det fiskeri jeg dyrker på Sydkysten, men kan ikke helt forklare hvori det ligger. Førstedagen bliver nuldagen, og jeg er ikke specielt overrasket. Vind er der ingen af og vandet ligger helt stille og klart hen. Jeg er forvirret og gemmer den opsparede energi (jeg har jo ikke fisket i et helt døgn) til om mandagen. Desuden er der ingen der vil tro på mig, hvis jeg på denne dag ringede og fortalte om en superfisk, vel? David var ihvertfald ikke til at narre, og så tog vi hjem fra kysten, Lotti, Christian og jeg.

Mandag 02. april

Igen er vejret slet ikke til at fiske i. Det er diskovejr, og vandet er om muligt endnu mere roligt, end dagen før. Jeg tænker på hvordan den forgange uge måtte have været. Østlig vind og solskin - kanonvejr på Lister, og så nu... ingen vind og spritklart vand. Over middag kommer en yderst let brise og Lotti og jeg kroger hver vores blanke undermåler. Turens første fisk er på land, og så er lidt af presset taget af. Dog sker der ikke mere, før vinden endelig kommer og rifler vandet lidt, sammen med lidt bølger. Langt ude ser jeg fisk i overfladen og kaster lige nøjagtigt derud, hvorefter jeg har hug. Endnu et hug, udløser reaktionen jeg venter på - fleks på klingen, og så fighter jeg en rigtig fed målsfisk ind. Den vælger at ofre sit seneste måltid foran mig, hvorefter jeg sætter den ud igen. Tobisen daler til bunds og jeg fisker den op. Udover at tobisen er stor, sidder der noget i munden på tobisen - og for anden gang i mit liv, har jeg fanget "fødekæden". Denne gang ikke en tangloppe, men en hundestejle (Om hundestejlen havde noget i maven ved jeg ikke)
Mens dagen går på hæld og Lotti og Christian vil på andre pladser, vælger jeg at blive i den tiltagende vind. Desuden har David meldt en tidligere ankomstdag end først antaget, så hvorfor bytte plads med kun en times fiskeri tilbage? Et udmærket valg, viste det sig. Lotti og Christian går tomhændet hjem fra den nye plads, jeg har fanget 7 da dagen er omme, med den største på 2,7 kg. Maven var proppet med hundestejler.

Tirsdag 03. april

Til gårddagen skal det lige med, at Lotti og Christian også fangede fisk, og desuden havde gjort det inden jeg kom. Det kan man vist læse om på deres fiskedagbog?
David er tændt på at komme ud og afsted med os i et noget broget vejr. Nordlig vind og skyfrit. Ikke lige den fede. Senere trækker en front forbi, og lægger skyer på. Det er koldt og trist havørred vejr, hvilket dagens "fangster" også tydeligt viser. 2 havørreder og igen er det kun de små der er ude og lege.

Onsdag 04. april

David og jeg er trukket i arbejdstøjet. Der skal fiskes og fanges. Der skal fanges en del, faktisk! Endnu en dag går på kysten. Vi kaster og kaster og hiver vores blink ind i højt tempo, mens vi funderer over hvor langt vi kaster, hvor mange gange vi kaster og hvor mange kilometer vi f.eks trækker ind på en dag. Vi kommer ikke videre i regnestykket, men en dag skal vi lige prøve at regne den ud. Dagen ender med en enkelt fisk, og gæt selv om den er blank og lille.

Torsdag 05. april

Arbejdstøjet er på igen, og da dagen åbenbart skal blæse væk beslutter David og jeg os for at søge lidt om på læsiden. Endelig ikke fralandsvind, men ihvertfald lidt læ hvor der stadig er gang i vandet. Den slags pladser finder man næsten altid på Lister uanset vindretningen.
Tænk engang... da dagen er omme har vi fanget 16 havørreder! Ikke en af dem var stor nok til at følge med hjem. Jo, der var da nogen på op mod 55 cm. men hvor er de rigtigt store? Dem på 65 cm. og opefter? Vi mødte masser med fisk. De kom med en halv times mellemrum forbi vores plads, og så var det ellers om at kaste langt. Mange huggede nemlig rigtigt langt ude, enkelte helt inde under stangtoppen - men det er kun små fisk.


Fredag 06. april

Vi havde en rigtig forvirret dag idag, David og jeg. Vi troede måske vi havde lidt styr på fiskene, ovenpå gårddagen, men sjovt nok lærer vi ikke af erfaringen. Straffen var at sove for længe, fiske for lidt på den plads, der senere gav fisk til 2 af vores bekendte og samtidigt blive overmandet af hele 11 tyskere og belgiere der af en svensk guide blev styret ned på netop vores lille rev. Mega tasker med fiskegrej blev slæbt til vandet, og så stod 3 af dem 15 meter bag os og begyndte på deres yndefulde kast. Alt sammen ledet af en eller anden ****guide, der absolut ikke så nogen anledning til også at guide vores naboer syd for grænsen ind i lidt etik og almen opførsel på en fiskeplads. David og jeg blev sindsygt sure, men gik derfra uden at sige en lyd.

Fiskepladsen fra igår så anderledes ud, men vi troede i naiviteten at vi måske kunne overliste en fisk eller 2. Straf igen. Endnu en plads blev prøvet og igen faldt hammeren hårdt. Til sidst endte vi på en af vores fælles favoritter. David så lyset, og havde en fisk bag blinket. Vinden tog dernæst "underligt" i mit næste kast (ups) og førte mit blink over mod hans plads, hvilket resulterede i et hårdt hug. Revets konge havde taget sømmet hårdt. Den faldt af efter 10 sekunder, og jeg stod med en tabt 45 cm´s fisk. Den med revets konge, vender jeg tilbage til.

David fiskede mellem stenene og da han endnu engang fik "hug" af en sten, grinte jeg højt af ham - selvom han undrede sig over "hugget", da han denne gang kastede UDEN om stenene. Sekundet efter eksploderer vandet foran ham og stangen krummer helt sammen, og en meget stor fisk tager et brutalt udløb. Dér var den! Endelig en fisk man kunne snakke om. En rigtigt tung fight var igang og jeg væltede over til David for at styre ham mod land, da hans blik var fast rettet mod fisken. Da opdagede vi at fisken desværre var brun - den var ikke sort, men brun og lignede mest en opgangsørred, men hold kæft hvor den var stor. Den havde en mega halefinne og var tyk som en underarm ved haleroden. Jeg ville have fighten på billeder, men netop som jeg gik ind efter kameraet, røg krogen ud. Ikke at David var sur, men det var ærgerligt ikke at have haft fisken tættere på, for vi anslog den til mindst 7 kg.
Ved hjemkomsten til huset var den endelige straf, at gå ud på det lille hus, for at konstatere at der lå 2 blankfisk på gulvet. Lotti ville lige overraske os og havde gemt dem. 2,5 og 3,25 vejede de flotte fisk.

Lørdag 07. april

Revet vi forlod i arrigskab igår, havde givet fisk til de 2 andre danskere, Jim og Michael og vi stod derfor på pladsen om "morgenen". Det så hamrende godt ud og det kunne kun være idag vi skulle tage en af de gode. Men ak... en hel dag med fuld hammer på, og en enkelt lille revkonge var alt der var oppe og vende. David var kortvarigt på et andet rev og fik dér en blank på 2,5kg. Imens kæmpede jeg og Michael os igennem revene igen og igen og selvom der var fisk inde, der nonchalante gik bag vores blink, ville de absolut ingenting. Meget mærkelige fisk, der giver meget mærkelige fiskere - for vi bliver jo helt skæve i hovederne af alle de fisk der er inde og ingenting gider. Pludselig tror man at alt man gør er forkert. Det der virkede igår, dur ikke idag osv.

Søndag 08. april

Sidste dag og selvfølgelig vender vinden mod syd. Den med revets konge er en kort lille ting. David og jeg har flere dage i træk fået en fisk indenfor de første 10 kast og derefter er alt dødt. Samtlige fisk har været små blanke og de er derfor døbt til konger på revet, fordi de tilsyneladende jager alt andet liv væk. Således også idag, hvor det var mig der tog revkongen i de første kast. Dernæst dødt... et strømskel kom nær land efter halvanden time og jeg havde pludselig en følger der ikke var helt lille. Den er inde 2 gange og hugger endda lige foran mig, og så sker der bare ikke mere. En sms væk, står Jim og Michael og har mere gang i fiskene. Vi beslutter at køre over til dem for at hygge os og David tager sig af revkongen på den nye plads.
Pludselig kommer der gang i fiskeriet og en af de andre tager hurtigt i rap, 3 fisk. Han har desuden en stor følger, og så står vi 4 mand og kaster på revet. Det bliver til et par fisk til, men ingen af de store ville lege.

En listerlandstur, som dette år gav rigtigt mange, men skuffende nok utroligt små fisk. Vi har anslået at vi 4 nok har landet over 80 fisk på en uge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar