onsdag den 16. januar 2008

2008.01.16 Biologi time

Kloge hoveder på det biologiske område er der nok af. I hvertfald har jeg fået 3 mails fra kammerater der hver især ville give deres bud på hvad det var for et dyr jeg havde set. Den ene af dem var godt nok forkert på den, men det betyder ikke så meget - det er glædeligt når I gider hjælpe, så tak for det!

Saduria Entomon hedder kræet. Den er ikke så sjælden som jeg mistænke, men arten jeg så er heller ikke helt almindelig. Ellers drejer det sig faktisk om noget så banalt som en tanglus (aka. Østersøkrebs eller Østersøtanglus) - godt nok nogle store lus, altså...

Det er en isopod og den lever almindeligtvis i netop hele Østersøen, til det sydligste Øresund. Tanglusen anses for at være et af Østersøens istidsrelikter fra den sidste istid. Østersøtanglusen er et af de største krebsdyr i Østersøen og kan blive op til 7 cm. lang. (Wikipedia)
Hvem har mod på at binde sådan en flue og fiske med den?

Jacob Schmidt får lige det sidste ord. Jeg syntes nemlig at de tanglus jeg kender, plejer at være en del mindre:

"De fleste tanglus (isopoder) man ser er 1-2cm. Denne her er lidt speciel. Den er et såkaldt relikt, og findes udelukkende i Østersøen. Og så er den kæmpestor i forhold til den typiske tanglus - op til 7-8 cm. I øvrigt hedder tanglopper amfipoder på biologsk :-)"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar