torsdag den 11. december 2008

2008.12.11 Ravsnaps

Rav!

Nu bliver jeg tit spurgt hvad jeg dog gør med de fisk jeg fanger (jeg var lige ved at skrive "med ALLE de fisk jeg fanger...") Svaret bliver tit humoristisk modtaget, idet jeg som bekendt sætter langt de fleste fisk ud igen. Jeg spiser ikke fisk og hvorfor så tage dem med hjem? Jeg vil hellere fange dem igen om et år, når de er (endnu) større.

Hvad rav angår, spørges jeg også tit hvad jeg så gør med (alt) mit rav. Jo deeet... det ligger altsammen i et par krukker og ser lækkert ud. Så tager jeg det op engang imellem og nyder synet og aer lidt på det, mens jeg tænker over hvor gammelt det er og hvilken fantastisk historie og tidsrejse det har haft, inden jeg samlede det op. Men jeg har faktisk ikke ladet alt ravet ligge i krukkerne. 2 stykker er brugt til ravhjerter som jeg selv har slebet til hhv. min lillesøster og min ægtefælle. Et ovenud utroligt smukt resultat, med tanke på at jeg slet ikke har hverken udstyr eller erfaring i at slibe rav. Indrømmet - mine 2 hjertesmykker var næppe endt i nogen butik, medmindre man ville vise amatørsliberens arbejde og sammenligne med de ægte sliberes håndværk. Nuvel, jeg kan ihvertfald prale af at mine ravsmykker er 100% danske, idet stykket til min søster er fundet på Falsters sydkyst og stykket til min frue kommer fra Nordkysten. Altså ikke importeret rav fra en mafiastyret mine ovre østfra.
Nå, men man kan andet med rav. Jeg har overvejet at lave ravlak. Det er ikke en helt nem proces og hvis jeg endelig fik lavet min lak, skulle den bruges til et ædelt foremål og ikke bare til at lakere dørtærsklen - ihvertfald ikke i mit almindelige typehus.

Men så forleden kom mine kære forældre med en opskrift de havde fundet på ravsnaps. Hov hov... det er jo lige noget for mig. Rav og så snaps. Det er noget jeg kan lide, så det gik jeg i gang med. Resultatet var fantastisk! Derfor følger her opskriften til hvordan man laver ravsnaps.
Du skal bruge 1 del ravspåner og så en 3-4 dele klar snaps. Jeg brugte, som anbefalet i opskriften, en klar Svendborg da den ikke indeholder krydderier. Blandingen trækker i 3 uger og filtreres inden du nyder den.

Fremgangsmåden er enkel. I opskriften står der godt nok at du skal bruge ravspåner, som du får ved simpelthen at skære i dine større ravstykker. Idet jeg ikke ville skære i mine store ravstykker, valgte jeg at bruge de helt små, som jeg oprindeligt havde tiltænkt lakken. Dem knuste jeg med en hammer og hældte dem så i et syltetøjsglas hvor de, sammen med snapsen, kunne trække. Opskriften anbefaler at man ikke bruger det yderste lag af ravet, idet det kan indeholde uvedkommende stoffer, men der valgte jeg altså at skylle ravet og tørre det igen, inden jeg som sagt knuste det. Det filtreres jo alligevel i slutningen af processen. Desuden er der kun sjældent snavs på ravet og det der var, blev sorteret fra inden hammeren fik lov at tale.

Luk øjnene og nyd smagen af en 35 millioner år gammel historie. Det smager pragtfuldt og længe.
Den ungdommelige og vovemodige kan lave en ravsnaps som mexicanerne laver Tequila. Brug de ravstykker med myg og insekter i... tør du?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar